Ana Sayfa Dünya ABD Kongresi’nde ilk defa Üzeyir Hacıbeylinin hatırası anıldı

ABD Kongresi’nde ilk defa Üzeyir Hacıbeylinin hatırası anıldı

2591
0
Paylaş

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Genel Kurul toplantısında Azerbaycan’ın dahi bestecisi Üzeyir Hacıbeylinin 130 yıldönümü kutlandı. Bu münasebetle, ABD’nin Arizona eyaletinden Kongre üyesi Paul goşar konuşma yaptı. Azerbaycan’ın Los Angeles Genel Konsulluğundan Trend-e bildiribler ki, çıkışın nüshası Azerbaycan’ın Los Angeles Genel Konsulluğuna tanıtıldı.

Konuşmasının başında 18 Eylül tarihinin “Üzeyir Hacıbeyli Günü” olarak tanındığını bildiren kongre, ölümsüz bestecinin Azerbaycan klasik müzik sanatının, aynı zamanda tarihi ve kültürel mirasının formalaşmasındakı rolünden konuştu.

O, Ü.Hacıbeylinin hayat ve yaratıcılığı, aynı zamanda Müslüman dünyasında ilk opera ve operettanın kurucusu olması hakkında bilgi vererek, dahi bestecinin geleneksel Azerbaycan müziği ve Avrupa klasik operasının sentezi temelinde yeni bir müzik janrı yarattığını kaydetti. Kongre vurguladı, Ü.Hacıbeylinin yaratıcılık sadece müzik alanı ile sınırlı değildir, tarihi açıdan da büyük önem arz etmektedir. Kongre dedi, okuma kaldırmak ve aydınlanma için mücadele Ü.Hacıbeylinin sadece müzisyen, ayrıca öğretmen ve gazeteci olarak yaptığı faaliyet Azerbaycan sınırlarını da aşan yeni kültür hareketinin oluşmasına katkı vermiştir. P.Gosar, Ü.Hacıbeylinin Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin tarihinde oynadığı önemli rol ve Azerbaycan’ın ilk himinini bestelemesi hakkında da bilgi verdi. Sonda kongre, Ü.Hacıbeylinin Azerbaycan ve dünya müzik kültürüne verdiği değerli katkılardan dolayı dahi bestecisi bugün görmeye şeref duyduğunu söyledi.

Belirtelim ki, bu, Ü.Hacıbeylinin hatırasının ABD Kongresi’nde anılması ile ilgili ilk olaydır.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here