Ana Sayfa Ads İnsülin Direnci Olanlar Ne Yapmalıdır?

İnsülin Direnci Olanlar Ne Yapmalıdır?

1059
0
Paylaş

İNSÜLİN DİRENCİ

İnsülin, pankreastan salgılanan bir hormondur. Kas ve yağlar gibi dokuların şekere alınması ve kullanılmasını sağlayan bu hormonun aşırı salınması bazı sağlık problemlerine neden olmaktadır.

İNSİLÜN DİRENCİ OLANLAR NE YAPMALIDIR?

Vücutta bulunan yağların artışı ile doğru orantılı olarak artış gösteren insülin direnci kişilerde metabolizma sorunlarına neden olmaktadır. Çağımızda yaşanan en büyük sorunlardan biri olan obezite sorunun da insülin direnci kavramı ile bağlantısı bulunmaktadır. Dolayısıyla tüm bunlara bakıldığında insülin direnci olanların ilk olarak beslenmelerine dikkat etmeleri ve sağlıklı beslenme programları uygulamaları gerekmektedir. İnsülin direnci olan kişiler diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi eğer fazla kiloları varsa sağlıklı bir şekilde kilolarından kurtulmalı ve düzenli egzersizleri yaşam biçimi haline getirmelidir.

BESLENME ÖNERİLERİ

Uygulanan sağlıklı beslenme programında basit şekerler, hazır meyve suları, işlenmiş gıdalar, beyaz un ve mamulleri ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca tereyağı gibi doymuş yağ oranı yüksek besinler yerine zeytinyağı gibi doymamış yağ oranı yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Yemekler pişirilirken lezzet unsuruna değil sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Kızartmalar yerine haşlama ve ızgara yemekleri veya çiğ sebze tüketimi tercih edilmelidir. Beyaz ekmekler yerine tam buğday ekmeği tüketmek alışkanlık haline getirilmelidir. Yemeklerde tuz, baharat vb. ürünlerin de tüketimi kontrollü olarak yapılmalıdır. İnsülin direnci olan kişilerin ayrıca porsiyon kontrolü de yapması gerekir. Hızlı yemek yemekten kaçınılmalı, lokmalar yeterince çiğnenmelidir. Su tüketimine de ayrıca dikkat edilmelidir. İnsülin direnci olan kişilerin sık sık ve küçük öğünler yapmasında fayda vardır. Çabuk açlık hissettiklerinden dolayı üç ana öğünle beraber üç ara öğün yapabilirler.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here