Ana Sayfa Eğlence Şok karar: Bu İlaç 55 Kez Yükseldi

Şok karar: Bu İlaç 55 Kez Yükseldi

3891
0
Paylaş

ABD’nin “Turing Pharmaceuticals AG” farmasevtika şirketi sıtma ve toksoplazmozun tedavisinde etkili bir araç sayılan “Daraprim” in fiyatını 13,5 dolardan 750 dolara yükseldi.
Milli.Az Daily Mail-e istinaden bildirir ki, bu ilin avqustun 10-da “Turing Pharmaceuticals” şirketi “pirimetamin” maddesinden hazırlanmış “Daraprim” preparatının satış ve telif haklarını “Impax Laboratories” den 55 milyon dolara satın almıştı.

Daraprim esasen toksoplazmozun tedavisinde kullanılır. Toksoplazmoz yetərincəə iyi pişmemiş et ve yumurtada, ayrıca enfeksiyona enfekte hayvanlarda olan hastalıktır. Bu enfeksiyon insanda görme yeteneğini zayıflatır, körlük yaratır, ayrıca beyinde ağır hasara neden olur. Bağışıklık düzeyi düşük olan insanlar, özellikle de HIV / AIDS’in ve onkoloji hastalıklara yakalanmış insanlar daha sık olurlar.
1953 yılından beri satışta olan “Daraprim” preparatını Dünya Sağlık Örgütü “insan hayatı için müstakil önem taşıyan preparatlar” listesine dahil etti.

“Böyle fiyat politikasında toksoplazmoz hastalığının sadece bünyesinde pirimetamin olan preparatlar yoluyla tedavisi ağırlığı 60 kg’dan az olan pasiyentler için 336 bin dolara, ağırlığı 60 kg’dan fazla olan pasiyentler içinse 634 bin dolara mal olacak. Yeni fiyat bu ilaca ihtiyaç duyan insanlar için son derece artık pahalı, sağlık sistemi içinse saçma seviyededir “, – ABD’deki Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Derneği söyledi.

Preparatın bahalaşması ABD’nin AIDS / HIV-le Mücadele Assosiasiyasını da hiddetlendirib.
“Turing Pharmaceuticals AG” şirketinin Genel Müdürü Martin Şkreli “Daraprim” in fiyatının 5000 faiz bahalaşması ilgili kararını standart olay sayıyor.
“Bu, şirketimizin hissedarlarına gelir verecek mükemmel bir iş karardır. Kararı uygulamak için desteğinizi veya anlaşmaya asla ihtiyacım yok”, – Martin Şkreli Twitter-deki mikrobloqunda yazdı. Ona göre, preparatdan nadiren kullanıldığından bahalaşma ne pasiyentlere, ne de sağlık sistemine ağır etkileyecektir.
Oysa ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) beyanatına göre, ABD’de toksoplazma taşıyıcısı olan 60 milyon insan var.
32 yaşındaki Martin Şkreli fiyat bahalaşdırmaqda “usta” olarak kabul edilir. O, “Retrophin” şirketinin Genel Müdürü iken “Thiola” preparatını 2000 faiz yükselmişti. “Thiola” dan böbreklerde taş oluşumunu önleme için kullanılır.
ABD eski Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı seçimlerine aday sıfatıyla katılmış Hillary Clinton da M.Şkrelinin kararından çok memnun kaldı.
O, Twitter’da deki mikrobloqunda yazmış: “İlaç pazarındaki bile fiyat sıçrayışlarını biabırçılıq buluyorum. Böyle durumlarla mücadele için planım var”.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here