Ana Sayfa Dünya Pentagon Rusya ile Savaşa Hazırlanıyor

Pentagon Rusya ile Savaşa Hazırlanıyor

2215
0
Paylaş

Amerikan askerleri dayanmadan ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı plan hazırlarlar.
Amerikan ordusu modern gerçekleri dikkate alarak Rusya’ya karşı eylem planını yenilemeye karar verdi.

Böylelikle, soğuk savaş yıllarında hazırlanan plan yeniden ön plana çıktı ve ABD Savunma Bakanlığı Rusya ile ilişkilerinin üzerindeki tozu silme karar verdi. Bu hakta Dış işleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı’nın birkaç geçmiş ve şimdiki emektaşına istinaden “Foreign Policy” ajansı yazdı.

“Bu iş için bir hareket iki yönde yapılır”,  diye acente açıklık getirdi: ABD-in Rusya’ya karşı etkinliği NATO çerçevesinde ve ötesinde gerçekleştirilecek.

Her iki versiyonda Rusya’nın en çok muhtemel cephe gibi Baltık ülkelere askeri müdahalesi mümkün sayılır.

Ajansın göre, Amerikan askerleri durmadan öngörülebilir tehlikelerin ortaya bileceği durumlar üzere faaliyet planı hazırlıyorlar. Fakat bu planların öncelikleri farklıdır. Rusya ile askeri çatışmaya hazırlık Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra öncelik sayılmazdı. İşte bu yüzden de bu planlar arka plana geçirilmişti.

“Güvenlik açısından oluşan gergin durumu dikkate alarak, saptandı ki, bize bu planları tamamlamak vacibdirr. Bizim NATO’nun müttefik ki olan ülkelere olası saldırıya karşı hazır planımız var”, – diye ABD Savunma Bakanlığı üst düzey özel ajansa bilgisinde söyledi.

“Bu askeri planlar doğabilecek tacize karşı cevabı teşkil edecek”, – diye ajansın muhatabı söyledi.

Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve Sovyetler in dağılmasından sonraki durum dikkate alınarak hazırlanmış önceki planlar Batı ülkeleriyle Rusya’nın yakınlaşmasını öngörüyordu. Özellikle de Çin’le aynı düzeyde önemli bir tehdit olarak bakılan terörizmle mücadelede Rusya ile bir çok yönlerde iş ilişkilerinin kurulması öngörülüyordu.

Ajansın üst düzey kaynakları bildiribler ki, Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında meydana gelen hapı çatışma sonrası NATO Rusya ile ilgili planlarında hafif değişiklik yapıp. Fakat Pentagon bu adımı atmayıb.

Yeni planlarda ise buna özel önem verilmektedir. Yeni yöntemler gelenekten öte yöntemlere dahil, Rusya’nın Kırım’da ve Ukrayna’nın doğusunda kullandığı hibrid savaş taktiğine: “kibar insanlar”, yönetilen itirazlar ve kibermüharibələrə düşüncedir.
Pentagon’un başkanı Eşton Karter

Pentagon’un başkanı Eşton Carter Ağustos sonu bildirib ki, Rusya’nın ABD’ye karşı politikası birçok ilişkilerde mecazi niteliktedir. O, Rusya’yı ABD için olağanüstü tehlike olarak algılayıp. Carter ABD generali Joseph Danfordun Rusya’nın Amerika için “bir numaralı tehdit” olduğuna dair konuşmasından sonra bu fikri söyledi.
ABD’nin General Joseph Danford

Pentagon başkanı doğruladı ki, onun idaresi Rusya’yı son derece ciddi bir tehdit sayıyor ve Rusya’nın nükleer arsenalını olağanüstü tehlikeli bulur.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here