Ana Sayfa Teknoloji “Android”, mi “İOS” mu ?

“Android”, mi “İOS” mu ?

4376
0
Paylaş

Hayatımızın bir parçası gelen, gün içinde birçok çalışmalarımızı çözüm ettiğimiz akıllı cihazlarımızın işletim sisteminden söz açacağız bu yazımızda.

Kullandığımız cihazların – akıllı telefonların, plansetlerin, notbook lar her birinin işletim sistemi olur ve cihazlar bu işletim sistemine uygun çalışmaktadır. Zamanla bu işletim sistemlerinin versiyonları değişiyor ve yenilikler girer.
Günümüzde en çok kullanılan işletim sistemleri “Android” ve “IOS” platformları.
Kısa tarihlerine bakarsanız. 2005 yılının Haziran ayında “Google” şirketi “Android Inc” şirketini aldı. 5 Kasım 2007 tarihinde şirket resmen Open Handset Alliance (OHA) oluşturulmasını ve “Android” açık mobil platformunu duyurdu. 2008 yılı 23 Eylül’de ilk versiyonu tanıtıldı. “Android” bugün pazarın 86% ‘den fazla payına sahip.

“IOS” – 24 Haziran 2010 yılına kadar – iPhone OS – Amerikan şirketi olan “Apple” tarafından hazırlanan mobil işletim sistemidir. 2007 yılından bu yana bırakılıyor; ilk sürüm – iPhone ve iPod touch için, sonraki sürümler – iPad ve Apple TV ve bu tip cihazlar yapılabilir. “Windows Phone” den ve “Google Android” den farklı olarak, sadece Apple firması tərəfinfən üretilen cihazlar tarafından desteklenmektedir.
Her iki işletim sisteminin olumlu ve olumsuz taraflarına gelince, şunları söyleyebiliriz.
“Android” seçim ve xüusiyət zenginliğine göre hep öne çıkıyor.
Hemen hemen bilgisayarda gördüğünüz tüm işlerin çoğunu siz “Android” cihazlarında da görebilirsiniz. Tüm işlerinize uygun uygulama bulmak, “Andoid” cihazlarında mümkündür. Ümumiyətlə, şirketler de esasen piyasada “Anroid” e uygun uygulamalar çıkarmaya heveslidirler.
“Android” in olumsuz taraflarına gelince, “Andoid” sürümü yenilenmeyini cihazlarına çok geç verir. Bazense bazı cihazlara güncelleme vermeyi durdurur. Bu “Android” in en büyük olumsuz taraflarından biridir. Daha bir olumsuz tarafı ise çoğu istafədəçinin şikayet ettiği yakalanma oranlarının çok olmasıdır. Doğru, “Android” yeni cihazlarında yakalanma sorununu hemen çözdü.
“İOS” platformuna gelince, daha çok iç gücü ve esnekliği ile ön plana çıkıyor. Aldığı yenilenmeler de de en fazla değişiklik – dahili güç ve hız artışı ile bağlı olur. “İOS” un beğenilmeyen olumsuz tarafları ise ana ekranın sabit kalması, fonksiyon zayıflığı ve “App Store” uygulamalarında sınırlamaların olmasıdır.
Sualımızın cevabına gelince bunu diyebiliriz. Akıllı telefonda iş görmeye, işlev zenginliğine göre “Android” daha uygundur. Daha basit ve rahat işler için, hıza önem verenler için ise “İOS” platformlarında daha uygundur.
Şu anda “Android” sisteminin son mevcut sürümü 5.1 Lolipop-dur. Yeni sürüm 6-Marshallow 2016 yılının ilk aylarında çıkacak.
“İOS” un mevcut 8.4 versiyonudur. “Apple” İphone 6S tanıtımında “İOS” -9 sürümü 16 Eylül’de sunacağını açıkladı.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here