Hamilelikte Bulantı Önlemleri
Gebeliğin ilk aylarında annelerin sık yaşadığı sorunlardan biri mide bulantısı, kusma şikayetleri. Bu dönemde her türlü yemek ve kokular kadının midesini bulandıra olabilir.
Ancak gebelikte yaşanan bu hoş şikayetle baş etmek için bazı önlemler almak yeterlidir.
Yaşanan mide şikayetleri ile ilgili bazı bilgileri sunuyor.
Sabahları midenin hafif bulantısı normaldir. Mide bulantısı, kusma ve midede göyneme ile yaşanan reflü (mide möhtəviyyatının gıda borusuna geri dönmesi ve onu zədələməsi) gebelikte sık görülen mide şikayetlerinden. Bulantı ve kusma adet gecikmesinden sonra görülen en birinci belirtidir ve hamilelerin 60-80% ‘de bu belirtiler görülür. Sabahları midenin azıcık bulantısı durumları hemen hemen tüm gebelerde yaşanır. Bulantılarda göre 5-6-cı heftelerden başlar, 8. haftada daha da artarak 14-16-cı haftaya kadar azalır, bazen de doğuma kadar devam edebilir.
Kilo azalması ve organ yetmezliği gibi acı tablolara kadar gidip çıkabilir
Hamilelikte “hiperemezis gravidarum” olarak adlandırılan 0.5-1% oranında görülen bulantı ve qusmaların daha ağır sonuçlandığı durumlar da olur. Kilo azalması, fazla su kaybı, en ağır durumlarda ise karaciğer ve böbrek yetersizliğine kadar gidebilen bir sorundur. Bu gibi durumlarda hekim muayenesi mutlaktır.
Sigara, keskin kokulu parfümler ve ızgara yemek kokularından uzak durun
Hamilelik hormonları (östrojen, progesteron), tiroit bezinin fazla çalışması, mide gastrit sorunları (ülser), psikolojik ve genetik nedenler qusmanı işleyen başlıca nedenler arasındadır. Sigara, parfüm, kahve, benzin gibi ürünler ve ızgara gibi kokular da kalp bulanmasına etkileyen faktörlerin başında geliyor. Bu yüzden anneler sigara içilen yerlerden uzak gezmeli, mümkünse, kadının kocası da sigara içmeyi tərgitməlidir.
Mide şikayetlerinden kurtulmak için yaşam tarzında değişiklikler yapın
Mide göynəməsi ve reflü gebelikte% 30-50 oranında görülür. İlk aylarda başlayarak doğuma kadar giderek artıyor, doğumdan sonra düzelir.
Bu durum gebelikte ortaya çıkan fiziksel ve hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Gebelikten önce midesinde şikayetler olan kadınlarda, gebelikte reflü problemi daha çok yaşanır. Hamilelikte hem hormonların etkisi ile mide boşalması yavaşlıyor, hem de çocukluk büyüdükçe kültürel yukarıya doğru itiyor, sindirim zorlaşır. Aynı zamanda mide ve yemek borusu arasındaki basınç azalır tersine dönünce yemekler gıda borusuna geri döner ve göyneme oluşur.
Gebelikte kalp bulanmasının önlemek için:
* Mutfaktan uzak durun
* Kuru, yağsız, tuzlu gıdalar yiyin
* Sabah tuzlu krakerlər yemek tavsiye
* Sık sık, azar azar, günde 6 kez yemek gerekir
* Limonlu su ve soda için
* Baharatlı yiyeceklerden uzak durun
* Alkollü içki, sigara, hazır meyve suları ve diğer ekşi yiyeceklerden kaçının
* Yatmadan en az 2 saat önceden yemeyi bıraktım
* Bulantı olanda zencefil çayı için
* Mecburiyyet olmadığı takdirde ilaç almayın. Demir ve vitamin hapları mide şikayetlerine yol açabilir.
* Çok bulantı hallerinde bulanmanın önleyen ve B vitaminli ilaçlar alın.
Reflüksün önlemek için:
* Çok kokelmekden kaçının
* Yastığın başını yüksek edin
* Yemekten hemen sonra uzanmayın
* Yemek sonrası ani olarak dimdik durun
* Çok sıcak yemeğin
* Yemekler arası bol su için
* Dar giysiler giymeyin
Reflü şiddetli hal alıbsa, tedavi edilmelidir.