Ana Sayfa Dünya Avrupa’nın Çin seddi: eylemlerine yer yok

Avrupa’nın Çin seddi: eylemlerine yer yok

2102
0
Paylaş

Macaristan’ın hakimiyet daireleri Sırbistan ile sınırda 110 kilometre uzunluğunda demir çit çektirdi.Hasar 28 milyon dolara mal oldu.
Almanya’ya can atan göçmenler Sırbistan’dan Macaristan’a geçmeye can atıyorlar.
Macaristan’ın özel amaçlı polisler sınır boyunca dizilerek göçmenlerin geçidine imkan vermemeye çalışıyorlar.
Demir çit Balkanlardan geçen E75 magistralını da kapatır.
Salı günü Macaristan-Sırbistan sınırında göçmenler ve polisler arasında çatışmalar meydana geldi.
Şimdiye Macaristan’a giriş olamayan 5 binden fazla göçmen Hırvatistan’a geldi.
Macaristan polisi Sırbistan ile sınırda toplanmış miqrantları geri çekilmeye zorlamak için göz yaşartıcı gaz ve su şırnağından kullandı. Olay sınırın açılmasını talep eden bazı göçmenlerin polise karşı su şişeleri ve taş atmasından sonra meydana geldi.
On binlerce göçmen Avrupa Birliği’nin Schengen bölgesine üye ülkeler arasında sınırsız seyahate izin veren Macaristan’a giriş bilip.
Macaristan salı ülke topraklarına yasadışı giriş olanları tutuklamaya imkan veren kanun yaparak Sırbistan ile sınırı kapatıp.
Sırbistan Dışişleri Bakanlığı kendi topraklarına göz yaşartıcı gaz ve su toplarından ateş açılması ile ilgili itirazını bildirdi.
Macaristan hükümetinin bilgisine göre, göçmenler sınırı geçmeye çalışırken 20 polis memuru yaralandı aldı. Hükümet sözsüçü miqrantları çocukları “insan kalkanı” gibi kullanmakta suçladı.
Göz yaşartıcı gaz ve su şərnaqlarının kullanımından sonra bazı miqranlar Sırbistan ambulans hizmeti aracı ile tedavi olunublar. Sırbistan araziye ek polis birliklerinin gönderileceğini bildirdi.
“Biz savaş ve şiddetten kaçarken Avrupa’da bu tür vahşet ve insanlık dışı muameleyi beklemiyorduk“, – Iraklı göçmen Amir Hassan dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun olayla ilgili açıklama vererek, miqrantlarla “kabul edilemez” muameleden “sarsıldığını” bildirdi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise “bir grup agresif miqrantın Macar polisine karşı bu tür hareketinin kabul edilemez olduğunu” söyledi. O ekledi ki, Macar polisinin görevi “böyle gaddar insanların Macaristan’a girişini engellemektir.”

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Gutyerres Macaristan hakimiyetini savaşlar ve teqiblerden kaçan insanlar için “engelsiz erişim” temin edilmesine denir.

Aynı zamanda, Hırvatistan ülkeye gelen miqrantlara Avrupa Birliği’nin başka devletlerine geçmeye izin vereceğini açıkladı.

Son haftalarda Avrupa Birliği büyük göçmen akını ile karşı karşıya. Göçmenlerin çoğunluğu, Suriye dahil, çeşitli ülkelerde yaşanan çatışma ve yoksulluktan kaçarak Batı Avrupa’ya ulaşmaya çalışır.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here