Ana Sayfa Dünya İran’ın Nükleer Programı Yeniden Gündemde

İran’ın Nükleer Programı Yeniden Gündemde

3053
0
Paylaş

“ABD ile husumetin azaltılması için ilk adımlar atıldı”.İran’ın nükleer programı yeniden “UAEK” nin gündemindedir.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Yukiya Amano İran’a ziyaret etti. Sefer İran’ın nükleer programı ile ilgili teftiş çalışmaları yapmak amacı taşıyor.

Amano İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinde onu ikna etmeye çalıştı, uzmanlar çaplı sonuçlarını tarafsız olarak bildirir.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran seferi Temmuz ayında Avusturya’nın başkenti Viyana’da resmi Tehranla “altılık” ülkeleri arasında varılan anlaşmaya göre.

Anlaşmada İran’ın nükleer programı etkinliğini məhdudlaşdıracağı takdirde ona karşı kabul edilen yaptırımların ortadan kaldırılacağı belirtiliyor.

Politolok Behruz Berzegerin göre, Batı istiyor ki, nükleer tesislerini teftiş etmekle İran’ın niyetinden haberdar olsun: “Öte yandan İran da her zaman dedi ki, nükleer silah yaratmayacaktır. Nükleer silah kullanmayacağı uçun yasal ve dini izin yoktur. Şu anda İran teftişe izin vermekle bu iddiayı kanıtlıyor “.

İran aynı zamanda Birleşik Devletleri ile ilişkileri de geliştirmek niyetindedir. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani “CBC” televizyonuna verdiği röportajda deyi ki, Amerika Birleşik Devletleri ve İran, Tahran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmanın imzalanmasından sonra karşılıklı ilişkilerde düşmanlığın azaltılması amacıyla ilk adımları atmışlardır.

“Hangi yönde irəliləməyimiz önemlidir. Husumetin güçlenmesi tarafa yoksa, bunun derecesinin azaltılmasına doğru ilerliyoruz? Ben bu düşmanlığın azaltılması yönünde ilk adımları attık “, – diye Hasan Ruhani söyledi.

Bununla birlikte, İran prezidenti bildirib ki, elde edilen belgelere göre, ABD-İran ilişkilerinde fikir ayrılığı, güvenin olmaması yakında ortadan kalkmayacak.

Hasan Ruhani ayrıca İran Ulusal Meclisi’nin Tahran’la “altılık” ülkeleri arasında mutabık kalınan eylem planını tasdikleyeceğini belirtti.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here