Ana Sayfa Dünya NATO dan Ukrayna’ya Destek

NATO dan Ukrayna’ya Destek

2709
0
Paylaş

Fakat NATO ülkeyi silahla donatılmasını istemediğini söyledi.NATO başkanı Ukrayna’ya Rusya yanlısı yandaşlardan korunma için yardım etmeye söz verdi.

Fakat savunma amacıyla silah yardımı bekleyen Kiev bazıları bunu iyi karşıladı. Batı silah yardımının isyancılarla kırılgan ateşkese tehlike yaratabileceğinden yedek ediyor.

NATO Genel Sekreteri Yens Stoltenberq Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi ülkenin ABD’nin önderliğinde askeri alyansdan yakın ortağı olmadığını söyledi ve silahlı kuvvetlerin müasirleşdirilmesine dair anlaşmayı imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve güvenlik organlarının başkanları ile görüşmeden önce konuşan Stoltenberg “Reuters” haber ajansına NATO’nun ülkeyi silahla donatılmış etmeyeceğini söyledi.

Yens Stoltenbergin NATO başkanı olarak Ukrayna’ya ilk ziyareti Rusya yanlısı sempazinların çatışma ortamında Batı’ya bütünleşmeye can atan ülke için sembolik bir anlamı vardır. NATO Genel Sekreteri kaydetti ki, şimdi başlıca görev Minsk anlaşmasının uygulanmasından ibarettir. Stoltenberk eklendi ki, bu haftanın pazar günü şubat ayında barış rızasının imzalanmasından sonra ateşkesin bozulmasının kayda alınmadığı ilk gün oldu.

Minskde elde edilmiş anlaşmasının şartlarına göre, barış planı bu yılın sonuna kadar gerçekleşmelidir. Eylül ayında gerilimin azalması umut verici olsa da, Stoltenberqin dediği gibi, yeterli değildir. Ukrayna’nın NATO Genel Sekreterinin ziyareti sırasında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan siyaset yürüten tek ülke olduğunu tanıyan askeri belgenin imzalanması planları iptal edildi. Başkan Petro Poroşenkonun önderliğinde ülke yönetimi NATO’ya üyeliğin Ukrayna topraklarını savunmanın tek yolu olduğunu düşünüyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve NATO Genel Sekreteri Cens Stoltenberg

“Ukrayna Donbas bölgesinde görülen ateşkes kırılgan bir ateşkes. Temas hattından ağır askeri araçların geri çekildiğini görsek de, ateşkes sürecinin izlenmesi yeterince etkili değil” – diye, NATO Genel Sekreteri Yens Stoltenberq bu konuda açıklamasında belirtti. Stoltenberg kaydetti ki, Ukrayna’da barışa ulaşmak için hükümet le isyancılar arasında tek müzakere zemini Minsk anlaşması olabilir.

“Ateşkesin devam ettiğini görüyoruz. Temas hattında bazen ateş sesleri gelse de, taraflar Minsk anlaşması temelinde görüşmeler masasına oturabilir bilirler “- diye kaydetti.

NATO ise Mokvanın hiçbir durumda tahrik edilmesine yol vermek istemiyor. Rusya NATO’nun onun sınırlarında doğuda ve güneydoğuda genişlemesine karşı çıkıyor. Moksvanın kendi sınırlarında nüfuzunu artırması için mücadele Ukrayna sorununun temel nedenlerinden biri olarak kabul edilir.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here